20 maja 2017

szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim


Składniki dla 2 osób:
pęczek białych szparagów
2 żółtka
3 łyżki białego wina
1/3 kostki masła - roztopionego i wystudzonego

2 jajka
1/3 szklanki octu

Szparagi obrać obieraczką do ziemniaków lub ostrym nożem. Zagotować posoloną wodę z 1 łyżeczką cukru. Wrzucić szparagi, gotować 10-15 minut. Szparagi powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane.

W czasie gdy gotują się szparagi, nastawić wodę na jajka w koszulkach - do wody dodać ocet.

Sos: do rondelka wrzucić 2 żółtka i wino. Na bardzo małym ogniu ubijać trzepaczką do czasu, aż powstanie aksamitny sos. Zdjąć z ognia, stopniowo dodać roztopione masło cały czas ubijając. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć, żeby nie wystygł.

Do gotującej się wody z octem delikatnie wkładać rozbite wcześniej do filiżanki (pojedynczo) jajka. Gotować 3 minuty.
Wyjąć ugotowane szparagi, na nie wyjąć łyżką cedzakową po 1 jajku w koszulce, polać sosem.


1 komentarz: