14 kwietnia 2015

Muffiny z żółtym serem


Fajne muffiny na drugie śniadanie do szkoły, pracy. Na drugi dzień smakują równie dobrze, jak zaraz po upieczeniu. Można dodać "wkładkę" (szynka, pomidory, oliwki) lub zrobić czyste. Robią się naprawdę błyskawicznie. Przepis z "Moje Wypieki".
Składniki:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średnia marchewka starta na tarce o średnich oczkach
150 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach
75 ml oleju
220 ml mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
przyprawy - sól, pieprz, chilli, papryka
zioła do smaku
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, roztrzepane jajka, startą marchewkę i ser żółty.
Połączyć składniki sypkie i płynne mieszając (nie miksować).
Wlać do foremek na muffiny do 3/4 wys.
Na wierzchu posypać odrobiną sera żółtego i papryką w proszku.
Piec w temp. 190 st. C przez ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz