26 kwietnia 2015

kuchnia Lidla - Golonka na sposób azjatycki


Przepis z kolekcji przepisów Lidla. Golonka to nie moje klimaty, ale fan golonek stwierdził, że pyszna.
Składniki:
2 golonki
2 liście laurowe
4-5 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
sól

Marynata:
250 ml piwa jasnego
1/3 szkl. sosu sojowego
3 łyżki miodu
szczypta chilli
3 ząbki czosnku drobno posiekane
pieprz

Golonki umyć, włożyć do sporego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Gotować 2-3 godziny go miękkości. Odcedzić, wystudzić.
Przygotować marynatę. Golonki włożyć do marynaty na minimum 2 godziny co jakiś czas obracając je.
Piekarnik nagrzać do 250 st. C (ja zmniejszyłam do 200, bo za bardzo się przypiekało) w opcji grill lub górna grzałka. Golonkę przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać trochę marynaty na dno, jeszcze polać nią też mięso. Piec 40 minut obracając kilka razy golonkę, żeby równo się podpiekła i polewając marynatą i wytwarzającym się sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz