12 stycznia 2015

kuchnia Lidla - Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami


Danie nie prezentuje się zbyt ładnie, ale smak rekompensuje brak urody. Robiłam go już wielokrotnie - z większą ilością beszamelu - schab niemal pływa wtedy w pysznym sosie albo jak tym razem - pieczony w mniejszej ilości - plastry mięsa tylko pokryte sosem i zapieczone. Do pure polecam wersję z dużą ilością sosu, do ziemniaków pieczonych - z mniejszą. Tym razem w wydaniu ze szpinakiem ze śmietaną (kupiony w Lidlu w mrożonkach - taka zielona "cegiełka") i z kartoflanymi wachlarzykami.
Przepis z ulotki :Kuchnia Lidla.
Składniki:
1 op. schabu w plastrach (5 plastrów)
150 g pieczarek pokrojonych w talarki
250 ml mleka
starty ser żółty (ok. 2 łyżki)
1 łyżka oleju
 łyżka masła
łyżka mąki

BESZAMEL:
W rondlu z roztopionego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Tzn. roztopić masło, dodać mąkę, mieszać chwilę do połączenia. Moment przesmażyć, następnie stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając trzepaczką. Stopniowe dodawanie mleka  i mieszanie pozwoli uniknąć grudek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser, wymieszać, odstawić.
Na maśle przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać (bez tłuszczu) do beszamelu. 
Plastry schabu posolić i popieprzyć i obsmażyć na patelni. 
W naczyniu żaroodpornym wylać warstwę beszamelu (przy wersji z dużą ilością sosu) lub tylko tłuszcz ze smażenia schabu. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Na każdym plastrze rozsmarować beszamel. 
Przygotować ziemniaki jak w przepisie: TUTAJ. Jeżeli ziemniaki są małe - można je upiec razem ze schabem. Przy większych ziemniakach lepiej je najpierw trochę podpiec, a dopiero potem dodać mięso lub po prostu upiec je osobno. Piec w temp. 180 st. C do miękkich ziemniaków. Jeżeli pieczemy sam schab z beszamelem - wystarczy 160 st. C do miękkości schabu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz