2 listopada 2014

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami


zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Makaron do tej zapiekanki kupuję w Lidlu - co jakiś czas pojawia się w ramach tygodnia włoskiego, albo przy innych okazjach. Można też użyć zwykłych rurek lub świderków (np. Lubelli), dobrze jednak żeby był to makaron raczej z co najmniej średniej półki. Jakość makaronu ma duże znaczenie. 
Składniki:
1/2 piersi z kurczaka
1/2 opakowania młodego  szpinaku (baby) - 1,5 zł
1/3 słoiczka suszonych pomidorów - 2 zł
2/3 opakowania makaronu Maccheroni al ferretto
garść startego sera żółtego
3 jajka
150 ml śmietanki 30 %
odrobina masła
sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Na patelni na niewielkiej ilości oleju z pomidorów obsmażyć pokrojoną na kawałki pierś kurczaka. Posypać papryką, posolić, popieprzyć. Smażyć na sporym ogniu przez kilka minut. Dodać szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Gdy kurczak będzie miękki zdjąć z gazu. Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodać mięsno szpinakowy farsz, wymieszać. Formę do zapiekania posmarować lekko masłem, wyłożyć zapiekankę. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką, zalać tym makaron. Posypać serem żółtym. Piec 20 minut w temp. 180 st. C.
Z podanej porcji wychodzi ok. 5 porcji.


1 komentarz:

  1. wyglada pysznie i smakuje napewno tez pysznie.sproboje twojej wersji i zapraszam rowniez do sprobowania mojej 😊
    http://myladyphoto.blogspot.com/2015/10/zapiekanka-z-kurczaka-z-makaronem.html?m=1

    OdpowiedzUsuń