1 października 2014

Czekoladowe ciasto w filiżance (z mikrofalówki)


To nie jest deser dla smakoszy - raczej szybka słodycz, czasem do szklanki mleka i banana - śniadanie dla niejadka. Jeśli podgrzejemy w mikrofalówce przez 3 minuty wyjdzie rodzaj murzynka, jeśli o połowę krócej - nie do konca ścięty deser - taki wolimy bardziej - jest wilgotny i miękki. Do środka dodajemy banany, dżem porzeczkowy, czekośliwkę. Na tak szybkie przygotowanie - efekt jest całkiem fajny, a co najważniejsze - dziecko może je zrobić całkiem samodzielnie, co daje dużo satysfakcji małym kucharkom:). Przepis - znaleziony na Zszywka.pl. Zamieszczam na specjalne życzenie małych kucharek -  Ali i Kinii;)

Składniki:
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao (normalne gorzkie kakao)
szczypta sody oczyszczonej, ewent. proszku do pieczenia
1 jajko
ewentualnie dodatki: banan, dżem, czekośliwka, co podsunie dziecięca fantazja

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Przełożyć do filiżanek (nam starcza na 3 spore filiżanki), dodać ewent. dodatkowe składniki. Wstawić do mikrofalówki, podgrzewać w mocy 850 W przez 1,5 do 3 minut (w zależności od tego, czy chcemy zwarte ciasto, czy wilgotne). UWAGA - FILIŻANKI PRZY WYJMOWANIU Z MIKROFALÓWKI SĄ GORĄCE.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz