18 sierpnia 2014

Tarta z morelami

Tarta z kremem i morelami - według przepisu Michela Roux.W oryginalnym przepisie - z trochę innego ciasta kruchego (ciasto wzbogacone jajkami), ja użyłam podstawowego ciasta kruchego wg przepisu autora. Przepis z książki M. Roux "Ciasta pikantne i słodkie".
Składniki:
220 g ciasta kruchego (p. niżej)
350 g kremu podstawowego (p. niżej)
8 moreli przekrojonych na pół
80 g drobnego cukru

Formę do tart wylepić ciastem. Forma ok. 20 cm średnicy. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolę (dzięki temu ciasto nie urośnie). Piec (samo ciasto, bez nadzienia) 20 minut, zdjąć papier i usunąć fasolę, ponownie zapiec 5 minut. Wystudzić.
Piekarnik nastawić na 200 st. C. Krem rozsmarować równomiernie na cieście, ułożyć na nim połówki moreli. Piec 20 minut.
W tym czasie przygotować glazurę: 80 ml wody zagotować, dodać 80 g cukru, gotować 5 minut, aż powstanie syrop. Obficie posmarować nim tartę.
CIASTO KRUCHE:
250 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Ze składników oprócz mleka zagnieść ciasto, gdy będzie gotowe dodać mleko, jeszcze chwilę zagniatać. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

KREM PODSTAWOWY:
3 żółtka
65 g cukru pudru
20 g mąki
250 ml mleka
wanilia
Żółtka ubić z 1/3 cukru pudru na puszystą masę. Dodać mąkę. W rondelku podgrzać mleko z wanilią. Gdy zacznie wrzeć wlać mleko do masy jajecznej stale mieszając. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty.

2 komentarze: