31 sierpnia 2014

Chleb graham z garnka rzymskiego

Składniki:
180 g mąki graham 1850
200 g mąki pszennej 500
22 g świeżych drożdży
330 g wody
2 łyżeczki soli
olej do posmarowania garnka rzymskiego 
otręby pszenne do wysypania garnka

Oba rodzaje mąki wymieszać z solą, dodać wodę i pokruszone drożdże. Wymieszać w misce. Przykryć folią, odstawić na 1 godzinę. Następnie jeżeli ciasto jest za wilgotne dodać tyle mąki pszennej, żeby ciasto dało się zagnieść. Zagniecione ciasto uformować na kształt bochenka i włożyć do wcześniej namoczonego w wodzie, posmarowanego olejem i wysypanego otrębami garnka rzymskiego. Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wstawić do ZIMNEGO piekarnika, nastawić na 200 st. C, piec 1 godzinę w opcji górna i dolna grzałka. Po 45 minutach chleb przykryć folią aluminiową żeby nie przypiekł się zbytnio.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz