1 kwietnia 2013

Pieczeń z szynki z garnka rzymskiego.






Mięso pieczone w garnku rzymskim nie wymaga tłuszczu, jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki:
1 kawałek szynki wieprzowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
majeranek
oregano
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki
1 mała cebula
1 szklanka bulionu

sos pieczarkowy: 1/2 szkl. sosu z pieczenia mięsa, 6 pieczarek, 1/3 szkl. smietanki 30 %, pół małej cebuli, sól, pieprz.

Przygotować marynatę: miód, musztarda, 1 łyżeczka majeranku i 1 łyżeczka oregano, natka.
Szynkę umyć, posolić. Ponakłuwać mięso, w otwory włożyć kawałki czosnku. Posmarować marynatą, odstawić do lodówki na godzinę.
Garnek rzymski namoczyć. Ułożyć w nim szynkę, zalać bulionem. Dodać cebulę.
Wstawić do ZIMNEGO ! piekarnika. Piec 1,5 - 2 godziny.
Wyjąć mięso, pokroić na grube plastry. Sos razem z cebulą zmiksować.
Na maśle udusić pieczarki, dodać sos z pieczenia mięsa i śmietankę. Dusić do miękkości i zredukowania sosu.


1 komentarz: