15 września 2012

Zupa serowa z grzankami.

Przepis z najnowszego 9/2012 magazynu "Kuchnia" - pyszna gęsta zupa serowa. Aksamitna, podkręcona świeżo startą gałką muszkatołową, o "eleganckim" smaku.

Składniki na dwa niewielkie talerze:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
500 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
250 ml mleka
100 g startego na drobnej tarce ostrego sera żółtego 
1 mały ząbek czosnku
natka

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Następnie wlać wywar mieszając. 
Kiedy zupa zgęstnieje przyprawić i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać mleko, ser, roztarty czosnek, gotować jeszcze 5 minut. 
Podawać z natką i grzankami.

Do zupy podałam grzanki, które robię tak:
3 kromki chleba tostowego
3 łyżki masła
Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić równomiernie rozkładając pokrojony w dużą kostkę chleb. Smażyć 1 minutę na jednej stronie, przewrócić grzanki, smażyć 1-2 minuty.
Należy uważać, żeby nie przypalić grzanek. W razie potrzeby dodać więcej masła.

Takie grzanki podaję też z dobrej jakości pomidorami i odrobiną oliwy oraz kilkoma listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz