8 lipca 2012

mocno paprykowe ziemniaki ze schabem, cukinią i fetą

Mocno paprykowa ziemniaczano - schabowa zapiekanka z orzeźwiającym dodatkiem fety. Podana z Retsiną przypomina greckie wakacje.

Składniki:
1/2 kg schabu 
1 kg ziemniaków
1/2 op. sera feta
1 średnia cukinia
słodka papryka w proszku
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżki oleju
Schab pokroić w kotlety, rozbić. Obficie posypać papryką, obsmażyć na oleju. Cukinię pokroić w niezbyt cienkie plasterki, wyłożyć do naczynia do zapiekania, dodać pokrojone na ćwiartki małe ziemniaki.
Dodać schab, polać tłuszczem z jego smażenia.
Zapiekać pół godziny w temp. 200 st. C mieszając od czasu do czasu.
Potrawę posypać oregano, rozmarynem i solą oraz pokrojoną fetą. Zapiekać dalsze 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić, czy ziemniaki są już upieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz