2 lipca 2012

Jagodzianki


Letnia kolacja - jeszcze ciepłe jagodzianki i koktajl truskawkowy.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 op. suchych drożdży lub 14 g świeżych
250 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
1/4 szkl. roztopionego masła
5 łyżek cukru
1 op. cukru waniliowego


Nadzienie:
300 g jagód
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól, mleko, jajko. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrobić, uformować kilkanaście kul i ponownie odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Z każdej kuli zrobić placek, nałożyć nadzienie. Zlepić jak pierogi, następnie ułożyć łączeniem do dołu i rolować nadając owalny kształt. Gotowe ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Znów odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 15 minut w temp. 200 st. C. Ja piekłam przy włączonej tylko górnej grzałce - żeby uniknąć przypalenia dołu. Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
przepis na podst. "Chleb domowy wypiek"wyd. SBM.

1 komentarz: