6 kwietnia 2012

Klasyka polska - KLUSKI ŚLĄSKIE.



Składniki:
1 kg gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
trochę mąki pszennej

Zimne ziemniaki przecisnąć do miski. Uklepać. Podzielić nożem na cztery części. Jedną z nich wyjąć z miski, w to miejsce nasypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Włożyć odłożone wcześniej ziemniaki z powrotem do miski. Dodać jajka i solidną garść mąki pszennej. Zagnieść ciasto. Formować kulki z dziurką w środku. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia.

1 komentarz:

  1. Najzwyklejsza, a takie ukochane! Dawno nie jadlam, to mi uswiadomilo, ze zdecydowanie zbyt rzadko odwiedzam babcie!

    OdpowiedzUsuń