29 lutego 2012

Zapiekanka ziemniaczana.


W odpowiedzi na pytania dotyczące przepisu na tę zapiekankę - specjalnie dla p. Ch.Z. podaję bardzo dokładny przepis. Przepis prosty, z wykorzystaniem mięsa z rosołu - gdy brak czasu lub ochoty na lepienie pierogów.
Składniki:
mięso z rosołu (ja gotuję rosół na 2 udkach i ok. 1/2 kg antrykotu)
ok. 6 sporych ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
300 ml śmietanki 30 %
1/2 szkl. mleka
3 łyżki sera żółtego (startego)

Mięso zmielić w maszynce. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
Formę do zapiekania - o średnicy ok. 20 cm wysmarować cienko masłem. Ziemniaki pokroić (najlepiej specjalną szatkownicą) na bardzo cienkie plasterki. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć plastrami ziemniaków tak, żeby lekko na siebie nachodziły. Posolić, popieprzyć. Na ziemniaki wyłożyć mięso. Docisnąć. Na to kolejną porcję ziemniaków. Posolić, popieprzyć, posypać świeżo startą gałką muszkatołową (ok. 1/4 łyżeczki). Całość zalać śmietanką. Zapiekanka ma być pokryta śmietanką tak, żeby przy dociśnięciu górnej warstwy ziemniaków lekko wypływała na wierzch. Posypać serem żółtym. Przykryć naczynie.
Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Zdjąć pokrywkę, zapiekać jeszcze 10 minut do lekkiego zrumienienia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić nakłuwając nożem czy ziemniaki są miękkie.
Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz