5 sierpnia 2010

vol au vent


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dag pieczarek
1 łyzka mąki
1 łyzka masła
1 łyzka śmietany 18 %
sól, pieprz
1 jajko do smarowania
Ciasto rozmrozić, rozłozyć na stolnicy. Na kazdą foremkę potrzebne są 3 kawałki ciasta: okrągłe dno i dwie obręcze. W tym celu należy przygotować 2 szklanki o róznej średnicy. Z większej wyciąć 3 kółka.
Jedno z nich będzie dnem. W dwóch kolejnych wyciąć kółka mniejszą szklanką, a powstałe obręcze nałozyć jedna na drugą na dno smarując kazdą warstwę roztrzepanym jajkiem. Ja uzywałam szklaneczek o średnicy 9 cm i 7 cm.
Tak przygotowane foremki ułozyć na papierze do pieczenia. Piec 10-15 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu wyskubać łyzeczką nadmiar ciasta z dna, nałozyć farsz.
FARSZ: Pieczarki lub kurki oczyścić, pokroić, udusić na maśle. Przygotować zasmazkę z mąki i masła, wymieszać z pieczarkami, doprawić.
Równie dobrze smakuje na ciepło, jak na zimno.

1 komentarz: