13 grudnia 2009

Weekendowa Piekarnia 55-Szwedzkie bułeczki cynamonowe

W ramach Weekendowej Piekarni # 55 upiekłam bułeczki cynamonowe w wersji z marcepanem. Z połowy porcji wyszło 30 bułeczek. Są naprawdę pyszne, a zaraz po wyjęciu z pieca - obłędne w smaku. Drugą propozycję Polki - gospodyni tej edycji tez na pewno wkróce wypróbuję.

Przepis podaję za Polką:

Kanelbullar (Szwedzkie bułeczki cynamonowe)

Z przepisu wychodzi ok 60 bułek!

Ciasto:

50g świeżych drożdży
1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
150-200g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
1 decylitr cukru (100-120g)
malutka łyżeczka soli (na złamanie smaku)
1-2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
14 decylitrów pszennej mąki dobrego gatunku (800-850g)
Nadzienie
200-300g masła (patrz wyżej)
1,5 decylitra cukru (150g)
4-6 łyżek cynamonu
Jeśli chcemy mieć wersję troszkę bardziej luksusową to można zetrzeć trochę masy migdałowej na to nadzienie.

Do posmarowaniajajka rozbełtane (zaczynam od 2, jak trzeba "dobijam")perłowy cukier (taki gruby)ew. lukier co by było bardziej świątecznie (przyp. Polki)Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i prawie całą mąkę - na wyczucie... Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min (czasem mi się "zapomni" i ono sobie tak rośnie i rośnie.... )Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty z raczej prostymi brzegami :-)) (c:a 60X25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką -nie będzie sie kleiło do stołu. Rozprowadzić nadzienie - po prostu posmarować każdy prostokąt tą cynamonową masą (im jej więcej tym lepsze buły).Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony to około 2cm każdy kawałek powinien mieć.Niech sobie teraz buły rosną pół godziny...Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C.Można "macnąć" bułę, jak się ciasto szybko podnosi to wyrosło dostatecznie.Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.Piec około 5-8 min, ale zerkać na ciasto!Niech sobie ciut przestygną pod ściereczką...

2 komentarze:

  1. Paproszku ,ale udane , ale sliczne ,ale apetyczne
    Piekne bułki i też uważam ,że ciepłe były oblędne

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota :) muszą obłędnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń