31 maja 2009

Quiche szpinakowy


Na ciepło lub na zimno, w wersji eleganckiej lub piknikowej...szybkie danie ...pod warunkiem, że ktoś inny oczyści szpinak...
(Przepis bajaderki ze strony mniammniam)

Składniki:
Ciasto:
1/3 szklanki i 3 łyżki mąki
4 łyżki zimnego masła
sól
1 i 1/2 łyżki zimnej wody

Farsz:
1/3 szkl. czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki pokrojonego czosnku
1 łyżka oliwy
2 szkl. szpinaku (ubitego)
2 lub 3 jajka
1/3 szkl. słodkiej śmietanki
1/3 - 1/2 szkl. pokruszonego sera feta
sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 225 st. Posiekać masło, zagnieść mąką, wodą i szczyptą soli ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm, wyłożyć ciastem małą formę (19 cm) i podpiec ok. 7 min.

Paprykę, cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać szpinak, odrobinę posolić (feta jest słona!). Wyłożyć na podpieczone ciasto pokruszoną fetę, następnie masę szpinakową i zalać śmietanką wymieszaną z jajkami. Piec 15 min., zmniejszyć temp. do 180 st. i piec jeszcze 10 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz